divendres, 2 de novembre del 2012

Espectres d'Orient

Aprofitant que aquests dies és el Saló del Manga a Barcelona i la nit dels morts, m'agradaria parlar d'uns personatges, que per la seva imatge semblen simpàtics, han aterrat i aterren a adults i infants del Japó.
Són els Obake, dit aquí Fantasmes.
No sé si haureu vist aquell capítol del Doraemon on el Takeshi i el Suneo, decideixen espantar el Nobita portant-lo a una casa encantada. Com sempre el Doraemon li ha de treure les castanyes del foc, per tant decideix treure's de la butxaca tota una colla de fantasmes que seran en realitat els que acabaran espantant a aquest parell borinots.
M'agradaria fer-vos un petit resum de mitologia japonesa, centrant-me en els Obake.
Tots els fantasmes japonesos es classifiquen sota el nom de Obake o Bakemono. La paraula obake deriva del verb bakeru que significa canvi o transformació. En efecte els fantasmes japonesos són coses que muten i es transformen, ànimes que han sofert un canvi degut a alguna experiència amarga o simplement éssers que són producte d'un encanteri o una cosa màgica.
Dins dels Obake trobem des dels Yurei fins les Rokurokubi, passant per objectes que cobren vida, els Karakasa.
Primer de tot us vull presentar el meu primer fermall, un OBAKE de llengua vermella i un sol ull , fet amb feltre. Aviat, per això, el voldré representar en llana cardada.


Aquí us deixo una mostra d'alguns dels Obake de la mitologia japonesa, ja veureu que són la mar d'interessants:

YUREI:
Els Yurei, com diríem aquí, són les "Ànimes en Pena" i la majoria de vegades són dones. Aquests fantasmes no se'ls considera del tot dolents, moltes vegades són dones que han mort en el part i el seu fantasma torna per cuidar el seu fill i moltes vegades li porta dolços. La imatge del Yurei és molt típica japonesa, vestit llarg i blanc, estripat; cabells negres, llargs i flàccids, i amb un triangle de paper damunt el front.


FUNAIREI
Són aquells fantasmes que habiten als mars i on van morir. S'apropen a les barques i vaixells demanant un cullerot, i si aquests els hi donen comencen abocar aigua de mar dins fins que l'embarcació s'inunda.


ROKUROKUBI
És un fantasma que de dia és una dona normal i a mitja nit el seu coll creix desmesuradament. Hi ha que creuen que és un monstre que surt per la nit a caçar, però altres pensen que només surt a beure's l'oli dels fanals que enllumenen els carrers.


YAMAMBA
Se l'anomena també "Dona de les Muntanyes". Se la sol representar vella, amb roba esparracada, lletja i amb els cabells despentinats. Diuen que busca aquells excursionistes perduts per menjar-se'ls, però hi ha que pensen que si està de bon humor els ajuda a trobar el camí de tornada.


NOPPERABO
La història explica que si et trobes a algú pel carrer amb el capcot, no el saludis, podria ser un Nopperabo, un ser sense rostre. La majoria de vegades es representa amb una màscara blanca. Us deixo una imatge del personatge i de la seva màscara, curiosament extreta de la paret de casa nostra ^_^.


YUKIONNA
És la dona de les neus. La llegenda diu que els dies de tempesta s'apropa als excursionistes perduts i els adorm fins que moren congelats. Se la representa amb la pell molt blanca, els cabells llargs i negres, vestida de blanc i amb una gran bellesa. S'explica que alguna vegada es casa amb algun humà i viu amb ell fins que al final el mata.


KARAKASA
Tots sabem que no està gens bé agafar coses del terra que no et pertanyen, desgraciadament al món occidental això no passa, però hi ha excepcions... Recordo el viatge que vam fer  al Japó que la nostra guia ens va explicar que si deixàvem la bossa al ben mig de Tokio i tornàvem al cap d'uns dies, la bossa continuaria allà. Això és el que m'agrada d'aquesta gent, el seu civisme em flipa. Tot i que, no sempre és així,  doncs un dia de forta pluja sense paraigua, trobar-se'n un tirat al carrer és molt temptador, tant que moltes vegades l'agafes. Però el que et pots trobar és que aquest s'obri i et mengi. Sí, un objecte també pot ser un Obake. Diuen que quan ja tenen més de 100 anys aquests cobren vida. Se'l pot reconèixer, perquè al m'anec tenen un peu.


GAKI
Aquests Obake estan condepnats a passar gana i sed eternament, ja que per molt que mengin i beguin mai estaran plens. Se'ls representa amb una panxa inflada, per no poder menjar.


Voleu passar por de veritat? Doncs no us perdeu el vídeo que adjunto, una banda japonesa anomenada Malice Mizer. Gaudiu-ne!


 
*Informació extreta de:
wikipèdia
Silverchaos2
Taringa!
Otoke-Katarsis

2 comentaris:

  1. Molt interessant aquesta entrada! I m'encanta el vídeo de Malice Mizer.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me n'alegro que t'hagi agradat l'entrada. Els Malice Mizer els vaig descobrir una nit en un local nocturn de música(Undead) on hi projectaven el vídeo mentre sonava la cançó i em van al·lucinar molt, sobretot l'estètica, per això he vist que en aquest post no hi podien faltar.

      Elimina